15% отстъпка с код SEPTEMVRI15 | Само до полунощ →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Сироп от мента, маточина и лавандула: пригответе ги за напитки и лимонади

Билковите сиропи са отлични за ароматизиране на различни коктейли, но ще ги оцените и като свежи лимонади през лятото. Пригответе ги заедно с нас.

Сироп от мента

  • 250 мл вода
  • 250 г захар
  • 1 чаша пресни листа от мента (или 1/2 чаша сушени)
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
  1. Оставете водата и захарта да заврат, докато захарта се разтвори.
  2. Добавете листата мента и лимоновия сок, след което оставете сместа да къкри на слаб огън в продължение на 10 минути.
  3. Отстранете от огъня и оставете сместа да се охлади, след което прецедете през фина цедка или кърпа и изсипете в чиста чаша. Съхранявайте в хладилника.

Как да използвате сиропа от мента?

  • Лимонади: Добавете към домашно приготвени лимонади за освежаващ вкус.
  • Коктейли: Чудесно за мохито, ментов джулеп или други летни коктейли.
  • Чайове: Добавете към студен или горещ чай за допълнителен ментов привкус.
  • Десерти: Добавете сиропа към сместа за домашен сладолед или сорбе. Използвайте като подсладител и ароматизатор в плодови салати. Добавете към кисело мляко или извара за освежаващ вкус.
  • Закуска: Залейте палачинките или гофретите вместо традиционния сироп. Използвайте като подсладител в овесена каша или мюсли.
  • Печене: Добавете към тестото или използвайте като сироп за заливане на готови сладкиши и пайове.

Други алтернативи на сиропа от мента

  • Кора от лимон или лайм: Придава свеж, цитрусов привкус.
  • Портокалова кора: Придава по-сладък цитрусов вкус.
  • Билки: Босилекът придава леко пикантен вкус. Мащерката придава земен и ароматен привкус на сиропа, а розмаринът - леко смолист вкус.
  • Подправки: Джинджифилът придава пикантен и свеж привкус.

Сироп от лавандула

Необходими са ви:
  • 250 мл вода
  • 250 г захар
  • 2 супени лъжици сушени лавандулови цветове (или 4 супени лъжици пресни)
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
  1. Оставете водата и захарта да заврат, докато захарта се разтвори.
  2. Добавете цветовете на лавандулата и лимоновия сок, след което оставете сместа да къкри на слаб огън в продължение на 10 минути.
  3. Отстранете от огъня и оставете сместа да се охлади, след което прецедете през фина цедка или кърпа и изсипете в чиста чаша. Съхранявайте в хладилника.

Сироп от маточина с ванилия

  • 250 мл вода
  • 250 г захар
  • 1 чаша пресни листа от маточина (или 1/2 чаша изсушени)
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
  • 1/2 шушулка ванилия или 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия (по избор, за допълнителен вкус)
Начин на приготвяне:
  1. Оставете водата и захарта да заврат, докато захарта се разтвори.
  2. Добавете листата от маточина, лимоновия сок и ванилията, след което оставете сместа да къкри на слаб огън в продължение на 10 минути.
  3. Отстранете от огъня и оставете сместа да се охлади, след което прецедете през фина цедка или кърпа и изсипете в чиста чаша. Съхранявайте в хладилника.