Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | Всеки ден нови топ намаления →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Какво да е менюто за Нова година? Пригответе необичайна новогодишна леща

Чудите се какво да сготвите за новогодишния ден, но традиционното меню ви е омръзнало? Не е нужно да се отказвате от традициите. Вместо това опитайте по-екзотична версия на новогодишно ястие, което ще ви осигури изобилие през цялата година.

Пригответе си кремообразна леща с гъби по рецептата на Kitchen Story и се вдъхновете от нашите съвети за новогодишната трапеза.

Съставки за 4 порции

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 200 г гъби
  • 400 г сварена леща
  • 400 г кокосово мляко
  • 2 шепи пресен спанак
  • Лимонов сок
  • сол, черен пипер

Приготвяне

Обелете лука и чесъна и ги нарежете на малки кубчета.

Загрейте зехтина в тиган.

Първо сложете лука и го оставете да се запържи, след това добавете чесъна.

Нарежете гъбите на филийки, добавете ги в тигана и леко ги задушете. Добавете сварената леща и залейте с кокосовото мляко.

Овкусете с лимонов сок, сол и черен пипер. Свалете тигана от котлона и разбъркайте със спаначените листа.

Поднесете с препечена багета.

Съвети от Bonami за това как да приготвяме леща Белуга

  • Лещата Белуга не е необходимо да бъде накисвана.
  • Сложете я в тенджера и я покрийте с вода, така че нивото да е малко над нея.
  • Ако по време на готвенето водата попие твърде бързо, добавете още, за да я сварите.
  • Гответе в продължение на приблизително 25 минути. Водата трябва да изври.
  • След това можете да използвате лещата за други рецепти.

Съвети от Bonami за това как да приготвяме кафява леща в тенджера под налягане

За приготвянето на кафява леща в класическа тенджера е необходим около един час. Можете да постигнете по-бързо приготвяне с тенджера под налягане. Тя спестява не само време, но и пари. А как да го направите?

  • Изсипвате лещата в тенджерата под налягане и наливате вода върху лещата, така че нивото да е точно над нея. Можете да добавите и билки.
  • Оставете да заври, след което намалете температурата на среден огън и гответе в продължение на 15 до 20 минути.
  • Накрая отстранете от котлона и изпуснете парата.

Какво да (не) ядем на Нова година

  • Традиционните ястия на Нова година включват леща, която е символ на изобилието.
  • Лещата може да се сервира с яйца, които от своя страна символизират нов живот.
  • В някои домакинства в тестото на коледния сладкиш се включва грахово зърно, което е пожелание за пари през новата година. Който намери грахчето, ще има късмет през цялата година.
  • За да бъде предстоящата година богата, в новогодишното меню се приветстват по-калорични храни, като свинско месо, наденички или пушено месо.
  • Това, което трябва да избягвате в новогодишния ден, обаче, е птиче месо, за да не отлети късметът ви.

Вдъхновете се от някои от другите ни съвети за новогодишната трапеза.

Снимка: Снимка: Kitchen Story