Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | Всеки ден нови топ намаления →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Ягодова торта за Свети Валентин: рецепта и съвети за декорация

Денят на влюбените е не само чудесна възможност да се срещнете с любимите си хора, но и да се поглезите със специален десерт.

Така че си изпечете вкусна портокалово-ягодова торта за Свети Валентин по рецептата на кулинарната блогърка Моника Конова и се вдъхновете от нашите съвети как да украсите тортата и какви афродизиачни съставки да използвате.

Корпус

  • 390 г обикновено брашно
  • 250 г масло със стайна температура + за намазване на формата за печене
  • 250 г захар
  • 200 мл пълномаслено мляко
  • 12 г бакпулвер
  • 4 яйца
  • 2 химически необработени портокала
  • 1 ванилия
  • щипка сол

Крем № 1

  • 250 г маскарпоне
  • 50 г пудра захар
  • 1 химически необработен портокал
  • 1 ч.л. лиофилизирани ягоди на прах

Ягодов слой

  • 150 г сладко от ягоди
  • 2 с.л. портокалов ликьор или портокалов сок

Крем № 2

  • 350 г масло със стайна температура
  • 350 г пудра захар
  • 1 химически необработен портокал
  • 2 ч.л. лиофилизирани ягоди на прах

За украса

  • свежи ягоди, касис и ядливи цветя
  • пудра захар

Приготвяне на корпуса

Съставките за тестото трябва да са на стайна температура преди приготвянето му.

1. Смесете брашното, бакпулвера и солта. Във втора купа разбийте първо маслото и постепенно добавете захарта. Продължете да разбивате, докато обемът на маслото и захарта почти се удвои.

2. След това добавете яйцата едно по едно и отново ги разбийте в тестото.

3. Накрая добавете кората и сока от портокала, семената от ванилията, сухите съставки и млякото. Разбъркайте до получаването на гладко тесто.

4. Изсипете тестото в намаслена пекарна с форма на сърце (не е необходимо да я посипвате с брашно) и печете в предварително загрята фурна на 170 °C за около 50-55 минути на програма с горещ въздух.

5. Оставете изпечения сладкиш да изстине напълно.

Корпус за торта за Свети Валентин, когато нямате тавичка във формата на сърце

Ако не разполагате с форма за печене във формата на сърце, изпечете кръгла и квадратна торта. И двете обаче трябва да са с еднакъв диаметър. След като се изпече и изстине, разделете кръглата торта на две. След това съединете страните на квадратния блат, за да образувате форма на сърце.

Приготвяне на кремове

1. В купа смесете всички съставки за крем № 1 и ги разбийте добре. Във втора купа смесете сладкото от ягоди с ликьора.

2. За крем № 2 първо разбийте маслото. В идеалния случай използвайте кухненски робот с приставка за разбиване и разбивайте на средна скорост в продължение на поне 10 минути.

3. След това добавете захарта, кората и замразените ягоди на прах и отново разбивайте на средна до висока скорост в продължение на поне още 10 минути. Крем № 2 е готов, когато значително увеличи обема си, изсветлее на цвят и захарта се разтвори по време на разбиването. Ако все още усещате захарни кристали, когато го опитате, разбийте още малко.

Завършване и украсяване на тортата за деня на влюбените

1. Ако е необходимо, отрежете горната част на корпуса, за да направите повърхността равна. След това разрежете корпуса на тортата наполовина и използвайте горната част като основа. Горната част на тортата "Свети Валентин" ще бъде частта от корпуса, която се е допирала до дъното на формата за торта по време на печенето. Така ще получите идеално равна повърхност.

2. Първо намажете първата част на корпуса на торта "Свети Валентин" с мармалад и ликьор и сметана №1. Внимателно поставете втората половина на корпуса върху този слой и леко го притиснете надолу.

3. Накрая намажете цялата торта, включително и страните, с по-дебел слой крем №2.

4. Преди да сервирате, украсете с пресни плодове, ядливи цветя и леко поръсете с пудра захар.

Сервирайте тортата за деня на влюбените на следващия ден и я оставете да престои известно време на стайна температура, преди да я поднесете.

Съвети на Bonami за това как да украсите торта за Свети Валентин

  • Декорирайте тортата за деня на влюбените с пресни плодове. Можете да покриете цялата горна повърхност или небрежно да я подредите от едната страна във формата на полумесец. Върху плодовете поставете листа от маточина, които ще придадат на горната част на тортата богат вид.
  • Ако искате да украсите повърхността на тортата с нарязани ягоди, намажете ги с желатин, за да не се надуят и да изглеждат свежи възможно най-дълго.
  • Ако държите на минимализма, покрийте тортата само с фондан или глазура с мраморен ефект.
  • Можете също така небрежно да покриете тортата за Свети Валентин с шоколадова глазура, като разстелете шоколадови стърготини отгоре.
  • Можете да постигнете и визуално впечатляващо впечатление, като украсите с любимите си шоколадови блокчета, бонбони, пастички или пръски.
  • Не се притеснявайте и от това, че ще изглеждате незавършени. За "гола торта" оставете страните без глазура и оставете пълнежа на видно място. Просто нанесете глазурата върху горната част и наредете ядливи цветя отгоре, например.

Съвети от Bonami за храни афродизиаци за торта за Деня на влюбените

Подкрепата на либидото ви в Деня на влюбените съвсем не е нещо лошо. Може би храни с предполагаемо афродизиачно действие. Не можем да гарантираме 100% ефективност, но те определено ще поглезят вкусовите ви рецептори.

  • Шоколад

    Качественият шоколад, съдържащ поне 70% какао, съдържа много витамини, минерали, а също и фенилетиламин, който се нарича хормон на любовта и щастието. Той насърчава интимните преживявания и има силно антидепресивно действие.

  • Ягоди

    Заради съдържанието си на цинк и манган те спомагат за повишаване на сексуалното желание, подобряват секрецията на репродуктивните хормони и намаляват стреса. Комбинацията с млечни продукти - извара или заквасена сметана - спомага за усвояването на активните вещества.

  • Нарът

    е добър избор и за украса на торта за Свети Валентин. Това е така, защото той балансира нивата на тестостерона, като по този начин стимулира либидото.

  • Ванилия

    Самата миризма на ванилия, която е свързана с човешките феромони, е афродизиакална. Освен това тя стимулира мозъчната дейност и физическите сетива.

  • Мед

    Медът повишава имунитета и стимулира кръвообращението, което също подпомага потентността.

  • Снимки: Моника Конова

    Снимки: Моника Конова