Айвар е отлична добавка към месо и препечен хляб
Сложност: лесно
Време: 1,5 часа
Количество: 800 – 900 мл.
1
2
3
4
5
6
1. Пригответе зеленчуците. Измийте ги и ги почистете добре. Нарежете чушките на половинки или на не много малки парчета и отстранете семената, нарежете тиквичките на половинки или на кръгчета.
2. Поставете нарязаните тиквички в съда за печене, а патладжана оставете цял или го разрежете наполовина.
3. Добавете чушки отгоре. Сложете всичко в тавичка, напръскайте леко с олио и печете на 200°C за около 40-60 минути, докато чушките се покрият с черни мехури. Можете също така да печете в горещ фритюрник на 200°C за 15 - 20 минути. За по-лесното обелване на чушките помага и покриването на зеленчуците с фолио или торбичка след печенето за около 10 минути.
4. След като се изпече, покрийте съда за печене с фолио или торбичка за известно време. След това обелете кожата на чушките. Издълбайте вътрешността на патладжана.
5. Сложете готовите зеленчуци със сока и скилидките чесън в блендер, добавете оцет, пушен червен пипер и пасирайте всичко, като накрая подправите със сол и черен пипер.
6. Сложете готовия айвар в буркани и залейте отгоре с олио, което запазва всичко и айварът ще издържи по-дълго. Съхранявайте го в хладилника или извън него, но не и на пряка слънчева светлина или на топло.