Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | Всеки ден нови топ намаления →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Рецепта за айвар и 5 съвета как да го използвате

Възможно е да сте се сблъсквали с този зеленчуков деликатес по време на пътуванията си из Балканите. Айвар е не само вкусен и здравословен, но и много лесен за приготвяне.
Айвар е отлична добавка към месо и препечен хляб

Айвар е отлична добавка към месо и препечен хляб

Какво е айвар? Това е съкровище на балканската кухня, приготвено от чушки, тиквички и патладжани. Можете да му се насладите намазан върху хляб за сандвичи, като дип за всичко - от крекери до месо, но можете да го използвате и в готвенето, той е чудесен за овкусяване например на кремообразна доматена супа, сосове за паста или можете да печете с него месо върху зеленчуци. Приложението му е наистина широко.

Какво ще ви е необходимо, за да приготвите айвар?

  • 5 - 6 червени чушки,
  • 1 малък до среден патладжан,
  • 1 малка до средна тиквичка,
  • 3 скилидки чесън (повече на вкус),
  • 1 - 2 супени лъжици винен оцет - за по-силен вкус можете да замените винения оцет с балсамико,
  • 1 чаена лъжичка пушен (или сладък червен пипер),
  • олио,
  • сол, черен пипер,
  • смлян лют червен пипер по ваш вкус.

    Сложност: лесно
    Време: 1,5 часа
    Количество: 800 – 900 мл.

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Как се приготвя домашен айвар? Стъпка по стъпка със съвети от опитен готвач

    1. Пригответе зеленчуците. Измийте ги и ги почистете добре. Нарежете чушките на половинки или на не много малки парчета и отстранете семената, нарежете тиквичките на половинки или на кръгчета.
    2. Поставете нарязаните тиквички в съда за печене, а патладжана оставете цял или го разрежете наполовина.
    3. Добавете чушки отгоре. Сложете всичко в тавичка, напръскайте леко с олио и печете на 200°C за около 40-60 минути, докато чушките се покрият с черни мехури. Можете също така да печете в горещ фритюрник на 200°C за 15 - 20 минути. За по-лесното обелване на чушките помага и покриването на зеленчуците с фолио или торбичка след печенето за около 10 минути.
    4. След като се изпече, покрийте съда за печене с фолио или торбичка за известно време. След това обелете кожата на чушките. Издълбайте вътрешността на патладжана.
    5. Сложете готовите зеленчуци със сока и скилидките чесън в блендер, добавете оцет, пушен червен пипер и пасирайте всичко, като накрая подправите със сол и черен пипер.
    6. Сложете готовия айвар в буркани и залейте отгоре с олио, което запазва всичко и айварът ще издържи по-дълго. Съхранявайте го в хладилника или извън него, но не и на пряка слънчева светлина или на топло.

    Съвет: Когато съхранявате в буркани, уверете се, че те са чисти, стерилизирани и сухи. Например можете да ги стерилизирате във фурната, като поставите бурканите върху тава с вода и ги „запечете“ за няколко минути.

    Съвети как да използвате айвар в готвенето или като гарнитура

  • Добавяйте айвар като гарнитура към месни ястия. Вкусът му е чудесен с пържоли, шишчета и кюфтета с картофи.
  • Обичате ли тестени изделия? Не се страхувайте да използвате айвар при приготвянето им, той придава красив цвят.
  • Използвайте айвар като дип за зеленчуци.
  • В Македония сервират айвар за закуска. Или самостоятелно с хляб, или с различни яйчени омлети със запечено сирене и бекон.
  • Ще оцените и айвар при печене на скара. Той допълва не само месото, но и тофуто и различните видове сирена.