Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | 15% намаление с код BF15 →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Рецепта: Семла със сладко от червени боровинки и марципан

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Рецепта, която е много популярна в Скандинавия и представлява сладкиш с бадемов пълнеж и бита сметана, наречен семла. Те се характеризират с богато и гъсто тесто с мая, което се подправя с кардамон.

За един наистина божествен десерт, който ще остави сладко впечатление у всеки, блогърът и готвач Матея Делакорда, автор на новата готварска книга "Неделни десерти", която публикува своите рецепти и в хранителния блог Odprta kuhinja, е измислила нова зимна версия на този превъзходен десерт. А ето и един съвет - ако не разполагате с кардамон, използвайте захар с бурбонска ванилия. Вкусът е различен, разбира се, но пък е по-широко достъпен.

Необходими са ви:

За 16 парчета от 40 грама пригответе:
  • 125 мл мляко
  • 25 г прясна мая
  • 300 г брашно
  • 70 г захар
  • 1 разбито яйце
  • 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • Лъжица кардамон на прах или захар с бурбонска ванилия
  • 80 г размекнато масло

Пълнеж:

  • 300 г сладко от червени боровинки
  • 30 г марципан
  • 250 г сирене маскарпоне
  • 150 г сладка сметана
  • 2 с.л. пудра захар

Допълнително:

  • разбито яйце + супена лъжица мляко
  • захар за поръсване

Процедура:

  1. Излейте млякото в купата, разбийте маята, добавете една супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно (от общото количество). Разбъркайте и изчакайте 10 минути, за да започне да действа маята.
  2. Прибавете останалите съставки, с изключение на маслото, към маята и разбъркайте с миксер на ниска скорост. След 5 минути започнете да добавяте размекнатото масло малко по малко. Месете още 10 минути. Оформете гладкото и меко тесто на топка и покрийте купата за 10 минути.
  3. Подредете тава за печене с хартия за печене.
  4. Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 16 парчета. Ако ги претеглите, всяко трябва да е около 40 г. Оформете всяко парче на плътна топка. Поставете ги върху тавата за печене, покрийте ги с кърпа и оставете да втасат за още 60-90 минути, в зависимост от това колко топло е помещението. Тестото съдържа много масло, затова процесът на втасване е по-бавен.
  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Намажете топчетата с разбитите яйца и мляко и ги сложете във фурната за 15-20 минути, докато станат златистокафяви. Прехвърлете изпечените сладкиши върху решетка и ги оставете да се изстинат.
  3. Поставете мармалада в чиния, настържете марципана върху него и го разбъркайте.
  4. Пригответе крема: разбийте сладката сметана и добавете маскарпонето към края на разбиването. Разбийте до получаването на твърда смес и добавете захарта. Прехвърлете в торбичка с накрайник по избор.
  5. Отрежете горната част на всяко кълбо, издълбайте го съвсем малко и го напълнете с една чаена лъжичка сладко. Върху всичко това сложете по една лъжица от пълнежа. Покрийте с отрязаната топка и поръсете с пудра захар.