Намажете тавичка за кекс с масло и я поръсете с брашно. Загрейте предварително фурната до 180 °C. Използвайте миксер, за да разбиете яйцата със захарта, докато станат леки и пенести. Постепенно включете маслото и накрая млякото. Разбъркайте добре.
Обелете ябълката и я настържете на фино стъргало. Добавете настърганата ябълка към яйчената смес.
Не забравяйте да намазните и подредите добре формата. Не използвайте обаче масло, защото то лесно изгаря по ръбовете. По-добре е да използвате свинска мас или друга 100% мазнина. Освен с брашно, можете да поръсите формата за сладкиша и с кокос или ядки.
В друга купа смесете всички останали сухи съставки. Накрая комбинирайте сухите съставки с яйчената смес, за да се получи гладко тесто.
Изсипете тестото в подготвената форма за кекс и я поставете в предварително загрятата фурна. Изпечете тортата с джинджифилов блат на 160 градуса за около 40 до 45 минути.
Кога е готова можете да разберете по пружиниращата му и твърда консистенция. Към края на печенето опитайте да забиете дървено шишче в тортата. Когато тортата е готова, шишчето не трябва да е мокро от недопечено тесто и тестото не трябва да има вкус на сурово брашно.
Забравете за използването на печене с горещ вентилатор. Тестото ще стане сухо. Тортата се нуждае от конвенционално печене отгоре и отдолу.
След изпичането оставете тортата да се охлади за известно време и след това я извадете от формата.
Пригответе шоколадовата глазура на водна баня. Оставете шоколада да се разтопи в неръждаема купа над чаша с вода, а след това разбъркайте със сметаната. Изсипете глазурата върху тортата и оставете да се стегне, преди да я сервирате.
Не оставяйте тортата да изстине напълно, преди да я обърнете, защото в противен случай няма да можете да я извадите от формата. Около 3 минути след изваждането от фурната трябва да са достатъчни. Това е идеалното време тестото да се отлепи от стените на съда.
Fotografie: Kitchen Story