Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | 15% намаление с код BF15 →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Две рецепти за коледен кекс, който ще бъде звездата на празничната трапеза

Представете си миризмата на прясно изпечен кекс, който изпълва целия ви дом. Предлагаме ви две рецепти и съвети как да го превърнете в централен елемент на празничната си трапеза. Нека да изпечем и украсим перфектния коледен кекс.
Изпечете и украсете празничния си кекс.

Изпечете и украсете празничния си кекс.

Коледен кекс без глутен

Можете да изпечете този кекс във вариант с безглутеново брашно, както и с класическо брашно. И в двата варианта получавате златиста хрупкава повърхност и меко тесто отвътре. Това е много лесен и бърз сладкиш, подходящ не само за Коледа.
За тестото

  • 4 яйца
  • 2 чаши захар
  • една чаша безглутеново брашно
  • една чаша кокосови стърготини (или смлени ядки и др.)
  • 1 сметана (200 мл)
  • 1 бакпулвер (10 г)
За украса
  • шоколадова глазура
  • портокалови резени
  • нар
  • мента
  • Начин на приготвяне

    1. Първо разбийте целите яйца със захарта.
    2. След това изсипете сметаната и постепенно добавете брашното, кокоса и бакпулвера.
    3. Изпечете кекса във фурната на 170 градуса за около 35 - 40 минути. Това обаче ще зависи от вашата фурна, така че се съобразете с това.
    4. Извадете кекса от формата и декорирайте с шоколад, парченца портокал и листа от мента.
    Намажете формата обилно с масло или олио.

    Намажете формата обилно с масло или олио.

    Посипете намаслената форма с брашно.

    Посипете намаслената форма с брашно.

    След това бавно изсипете тестото.

    След това бавно изсипете тестото.

    Ако искате да получите мраморен ефект, изсипете втория цвят тесто.

    Ако искате да получите мраморен ефект, изсипете втория цвят тесто.

    След като се изпече, кексът става красив.

    След като се изпече, кексът става красив.

    След като кексът се охлади, започнете да го украсявате.

    След като кексът се охлади, започнете да го украсявате.

    Лешников кекс с шоколадова глазура

    Този коледен сладкиш е по-празничен, съдържа много орехи, които се открояват идеално. Направете си труда да го приготвите и ще бъдете възнаградени със страхотен кекс.
    За тестото

    • 3 жълтъка
    • 3 белтъка
    • 120 г масло
    • 150 г захар
    • 200 г брашно
    • 150 г смлени ядки
    • 130 мл мляко
    • 1/2 бакпулвер (5 г)
    За декорация

    • 100 г 70% шоколад
    • 100 ml сметана
    • Фигурки, ядки и плодове според вкуса и сезона
    Начин на приготвяне

    1. Разбийте жълтъците, маслото и захарта до получаването на пяна.
    2. Прибавете брашното, ядките, млякото и бакпулвера.
    3. След това разбийте белтъците и внимателно ги сложете в останалата смес.
    4. Изсипете тестото в намазнена тава и печете на 170 градуса за около 35 - 40 минути.
    5. Извадете сладкиша от формата. Разтопете шоколада до получаването на шоколадова глазура.
    6. Полейте тортата с шоколадовата глазура и я украсете с плодове, ядки и шоколад по ваш вкус.

    Често задавани въпроси

    Как да създадем мраморен ефект в кекса?

    За този ефект разделете сместа на две части, като едната оцветите с какао. След това изсипете последователно светлата и тъмната смес във формата, като използвате пръчица, която да прокарате внимателно с кръгови движения, за да се смесят двата цвята.

    Как да разберете дали кексът е изпечен?

    Сладкишът е изпечен, когато забодете шишче в него и то остава чисто, когато го извадите, без сурово тесто. Друг признак е, че кексът се отделя леко от стените на формата и има златиста коричка.

    Как да приготвите обикновена шоколадова глазура за кекс?

    Загрейте 100 ml сметана за разбиване в микровълновата фурна, за да е гореща. След това веднага начупете в нея парченце черен шоколад. Изчакайте около 2 минути и разбъркайте, за да се получи хубава гладка смес. Можете да използвате тази глазура за други десерти, сладолед и плодови салати.