1. Първо подгответе закваската. Натрошете маята в купа, смесете я със захарта и залейте с хладкото мляко, покрийте и изчакайте да втаса.
2. През това време пригответе съставките за тестото. Към пресятото брашно добавете щипка сол, захарта, жълтъците, разтопеното масло, хладкото мляко и лимоновата кора.
3. Добавете закваската към сместа.
4. В кухненски робот или на ръка направете идеално гладко и еластично тесто. Това ще отнеме поне 10 минути. Готовото тесто е гладко.
5. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса. Или за 2 часа на топло място, или за 8 - 24 часа в хладилника. Ако решите да съхранявате в хладилник, извадете тестото от хладилника предварително и го оставете за 2 - 3 часа.
Разрязване на поничките:
6. Разточете тестото на лист с височина около 0,5 см и изрежете кръгчета. В средата на всеки кръг изрежете малко кръгче.
7. Покрийте поничките и ги оставете да втасат за още 2 часа.
Печене:
8. Поничките се пържат най-добре в по-дълбок уок или по-висок и широк съд. Налейте достатъчно олио, за да могат поничките да изплуват, и загрейте олиото на средна температура. Изпържете поничките, когато олиото е напълно горещо: проверете го с парче тесто. Уверете се, че олиото не е прекалено горещо.
9. Поставете поничките в олиото с горната страна напред. Пържете за около 2 минути и обърнете поничките. Пържете от другата страна за още 2 минути.
10. Поставете готовите понички върху хартиени кърпи, за да се отцеди олиото.
Малинова глазура:
11. Сложете малините в тенджера и ги покрийте с малко вода, около 2 - 3 супени лъжици са достатъчни. Добавете лимоновия сок и оставете малините да кипнат за кратко.
12. След като малините се сварят, ги пасирайте на гладко пюре и го прецедете през сито, за да се отървете от зрънцата.
13. За финалния топинг смесете фино смляната захар с малиновото пюре.
Завършване:
14. Потопете върховете на поничките в приготвената глазура и веднага украсете по желание, преди да е изсъхнала. Върху нашите понички има шамфъстък, сушени малини, ядливи цветя, мини маршмелоу, бял ганаш и глазура от яйчен белтък.
15. Съхранявайте поничките в затварящ се контейнер. Те ще останат меки в продължение на 3 дни.
Ние направихме 20 понички от тестото, като изрезката беше с диаметър 5 см.
Поничките могат да имат и пълнеж. Ако изберете да използвате малинов, следвайте същата процедура като при глазурата, но при приготвянето на пюрето използвайте желе, например пектин. След това пробийте поничките на две противоположни места и напълнете поничките с помощта на торбичка с тесен накрайник за пълнене.
Можете да направите глазурата толкова гъста, колкото ви харесва. Колкото повече захар добавите, толкова по-гъста ще бъде тя.
Какво да използвате за украса? Поръсете поничките с каквото пожелаете. Това могат да бъдат различни видове ядки, всякакви лиофилизирани плодове - натрошени или смлени, сушени ядливи цветя, класически захарни декорации, различни парчета шоколад (например стърготини, шоколадов ориз, нарязан шоколад) или разтопен шоколад или глазура от яйчен белтък.