Навлизаме в цветните дни на есента - време, когато реколтата е събрана и най-накрая можем да се насладим на плодовете на труда си. Това е времето, когато виното заменя сайдера и настъпват радостните празненства на есента.
Готови ли сте да празнувате? Събрахме за вас няколко съвета, за да се насладите максимално на виното.
Виното е много повече от изкусно обработено грозде, на което се наслаждават гастрономите по целия свят - то е сплав от слънце, земя, винопроизводител и традиции. Виното е изживяване!
Виното се нуждае от специални грижи - от събирането на плода, избора на бутилка, наливането и изпиването и на последната капка. Но за да му се насладите истински, трябва да знаете малко за винения етикет:
Ако имате у дома бутилка по-старо вино (особено ако е червено), добра идея е първо да го "аерирате" или декантирате, преди да го сервирате. Този процес премахва всички утайки и позволява на виното да диша.
Как да декантираме? Налейте виното в декантер или стъклена чаша, оставете го да потече по повърхността на чашата и завъртете съда няколко пъти. След това изчакайте 10-30 минути. Колкото по-дълго оставите виното в декантера, толкова повече аромати ще се освободят.
Съвет: За разлика от червените вина, повечето бели вина не се нуждаят от аериране, затова обикновено декантираме само по-стари бели вина.