15% отстъпка с код SEPTEMVRI15 | Само до полунощ →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Без повече отпадъци! 25+ съвета за съхранение на храна и удължаване на нейната свежест

Доматите, които сте купили вчера, днес ще бъдат изхвърлени? И защо хлябът е твърд като камък след два дни? Също така, дразни ли ви колко много храна изхвърляте у дома? Не сте единствените. По данни от 2021 г.* приблизително 56 кг храна на човек годишно се озовават на боклука, като по-голямата част от тези отпадъци идват от домакинствата.

Елате с нас и променете това, като разберете как да съхранявате правилно храната в хладилника. Ще откриете практични съвети и трикове за удължаване на свежестта на печива, плодове, зеленчуци или дори билки. Както се казва:

Не само планетата ще ви благодари, но и портфейлът ви.

Как да съхраняваме храната правилно? Трикът се крие, наред с други неща, в подходящата опаковка.

Съвети за съхранение на храна в хладилника

Как да съхранявате храната в хладилника, за да я запазите свежа и вкусна възможно най-дълго? Ще ви трябват органайзери за хладилник и кутии за храна. Не забравяйте, че всеки рафт и чекмедже в хладилника има свое собствено предназначение и е подходящo за различен вид храна.

Складирайте ябълките и крушите отделно от другите плодове и зеленчуци в хладилника. Те отделят етилен, който ускорява узряването на другите продукти.

Складирайте зеленолистните зеленчуци в перфорирани пластмасови торбички или стъклени съдове с хартиени кърпи, за да предотвратите кондензацията и бързото разваляне.

Складирайте яйцата в оригиналната им опаковка или в запечатан контейнер. Съхранявайте ги на средния или долния рафт, с върха надолу. Това ще запази жълтъка в идеална позиция в средата и ще предотврати падането на белтъка надолу и развалянето му.

Складирайте суровите меса в затворени контейнери и ги поставете на долния рафт. Поставете абсорбиращи подложки отдолу, за да улавяте течностите и да предотвратявате развитието на бактерии.

Поставете рибата в плитък съд и я покрийте с лед. В идеалния случай сменяйте леда всеки ден, за да запазите рибата свежа възможно най-дълго.

Складирайте млечните продукти на горния рафт, където температурата е стабилна. Съхранявайте твърдото сирене под капак или във восъчна хартия. Във фолиото то бързо би мухлясало. Оставете неотвореното кисело мляко в оригиналната му опаковка. След като го отворите, го прехвърлете в стъклен или пластмасов съд с плътно прилепващ капак, за да предотвратите появата на бактерии.

Опаковайте пресни билки във влажна хартиена кърпа и ги поставете в найлонов плик в хладилника.

Складирайте гъбите в хладилника на не повече от два слоя в дишащ съд в хладилника. Не ги мийте, преди да ги съхранявате в хладилника, за да ги предпазите от разваляне.

Складирайте остатъците от храна и отворените консерви в затворени контейнери на средни рафтове.

Цялата диня може да се съхранява на стайна температура, ако планирате да я изядете в рамките на 1-2 седмици. Приберете я в хладилник, за да удължите срока ѝ на годност до 2-3 седмици. Съхранявайте нарязаната диня в хладилника в херметически затворен контейнер или добре увита в найлоново фолио.

Оставете маслото в оригиналната му опаковка до отварянето му. Поставете разопакованото масло в съд за масло или го увийте във фолио и го поставете в херметически затворен контейнер.

Съвет от Bonami: Можете също така да съхранявате сушени плодове и ядки в хладилника, за да удължите тяхната свежест. Съхранявайте и двете в херметически затворен контейнер, за да избегнете поемането на влага и миризми от други храни. Пластмасовите или стъклените контейнери с плътно прилепващи капаци или торбичките с цип са чудесна опция.

Една от основните стъпки при съхранението на храна е да се снабдите с подходящите кутии и контейнери.

Правилното съхраняване на храна има смисъл. То удължава свежестта и запазва отличния вкус.

Как да съхранявате храна във фризера

Фризерът е идеалното място за съхранение на храна, която няма да изядете веднага. Важно е да опаковате добре всички храни, за да избегнете замърсяване. По-долу са дадени няколко съвета как да съхранявате правилно и безопасно храната във фризера.

Замразявайте супи, бульони и сосове в тавички за кубчета лед или в по-малки съдове. След като бъдат замразени, можете да ги прехвърлите в торбички за замразяване, което спестява място.

Опаковайте добре месото и рибата във фолио или вакуумни торбички, за да намалите до минимум риска от замърсяване.

Плодовете, съхранявани във фризера, са чудесни за приготвяне на смутита. Избирайте обаче зрели, а не презрели плодове. Ягодоплодните плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини, както и ананас, манго и папая са подходящи за замразяване. Прасковите и кайсиите трябва да се бланшират преди замразяване.

Замразявайте хляб и други печива възможно най-скоро след закупуването или изпичането им, за да запазите свежестта им. Те могат да бъдат нарязани на филийки преди замразяване за по-лесна употреба.

Билките могат да бъдат нарязани и замразени в формички за лед с малко вода или олио.

Съвет от Bonami: Бланширайте зеленчуците, преди да ги замразите. Така ще спрете ензимите, които водят до загуба на цвят, вкус и текстура. Потопете зеленчуците за кратко във вряща вода и след това веднага ги охладете в студена вода.

Как да съхранявате храна в килера

Съхраняването на храната в килера може да изглежда като трудна задача. В края на краищата там има различни видове храни и за всяка от тях важат различни правила. Но истината е, че съхраняването на храна в килера не е трудно. Ще искате да използвате колкото се може повече контейнери, както пластмасови, така и стъклени, но е важно те да се затварят добре, за да се предпазите от потенциални вредители.

Складирайте картофите, лука и чесъна на хладно и сухо място. Никога не ги съхранявайте заедно, тъй като лукът предизвиква покълване на картофите.

Складирайте бананите в килера, а не в хладилника. За да забавите узряването им, отделете бананите от общата им дръжка и ги увийте дръжките с фолио. Дръжте ги далеч от ябълки, круши и лук, тъй като те ускоряват зреенето.

Складирайте сухи и насипни храни, ядки и сушени плодове в затворени контейнери или торбички, за да ги предпазите от влага и вредители. Съхранявайте брашното далеч от пряка слънчева светлина, за да предотвратите гранясването му.

Складирайте хляба в кутии за хляб или торби за хляб, за да го запазите свеж по-дълго време.

Складирайте олиото и оцета на тъмно и хладно място, далеч от прозорец, за да удължите срока им на годност и да запазите вкуса им.

Складирайте подправките и билките в стъклени или пластмасови буркани, за да запазите аромата и вкуса им възможно най-дълго.

Складирайте консервите на хладно и сухо място. Редовно проверявайте сроковете на годност и изхвърляйте консервите с изтекъл такъв.

Съвет от Bonami: Искате да прогоните хранителните молци и други вредители от килера си? Използвайте естествени репеленти като дафинов лист или лавандула. Можете също така да разположите феромонови капани за молци, които привличат и улавят възрастни молци.

Как да съхранявате храна в килера? Достатъчно буркани, кутии и подправки са от съществено значение.

Съхранявайте подправките и билките в стъклени или пластмасови буркани.

Винаги съхранявайте лука отделно. Той ускорява покълването на картофите.

Съхранение на храна: често задавани въпроси

Как да съхранявате готовата храна в хладилника?

Оставете готовата храна да се охлади и я приберете в хладилника възможно най-скоро, най-добре до два часа. Разделете храната на по-малки порции за по-бързо охлаждане и по-лесно претопляне. Когато претопляте, се уверете, че температурата на храната е поне 75 °C.

Мога ли да съхранявам доматите в хладилника?

Съхранявайте доматите, патладжаните и чушките извън хладилника. Ниските температури могат да повлияят неблагоприятно на вкуса и структурата им. Съхранявайте ги при стайна температура, на място, защитено от пряка слънчева светлина. Оставете неузрелите домати да узреят върху кухненския плот.

Как да предотвратим покълването на картофите?

Съхранявайте картофите отделно от лука, който отделя етилен, ускоряващ покълването. Добавянето на ябълки между картофите може да попречи на покълването. Проверявайте редовно картофите и отстранявайте тези, които са покълнали или изгнили.

Как да съхранявате храната като професионалист?

Опитайте метода FIFO: "Първо влиза, първо излиза". Храната, която първо слагате в хладилника или килера, трябва да бъде и първата, която се използва.
* източник: Статистика&Ми