Доматите, които сте купили вчера, днес ще бъдат изхвърлени? И защо хлябът е твърд като камък след два дни? Също така, дразни ли ви колко много храна изхвърляте у дома? Не сте единствените. По данни от 2021 г.* приблизително 56 кг храна на човек годишно се озовават на боклука, като по-голямата част от тези отпадъци идват от домакинствата.
Елате с нас и променете това, като разберете как да съхранявате правилно храната в хладилника. Ще откриете практични съвети и трикове за удължаване на свежестта на печива, плодове, зеленчуци или дори билки. Както се казва:
Не само планетата ще ви благодари, но и портфейлът ви.
Как да съхраняваме храната правилно? Трикът се крие, наред с други неща, в подходящата опаковка.
Как да съхранявате храната в хладилника, за да я запазите свежа и вкусна възможно най-дълго? Ще ви трябват органайзери за хладилник и кутии за храна. Не забравяйте, че всеки рафт и чекмедже в хладилника има свое собствено предназначение и е подходящo за различен вид храна.
Складирайте ябълките и крушите отделно от другите плодове и зеленчуци в хладилника. Те отделят етилен, който ускорява узряването на другите продукти.
Складирайте зеленолистните зеленчуци в перфорирани пластмасови торбички или стъклени съдове с хартиени кърпи, за да предотвратите кондензацията и бързото разваляне.
Складирайте яйцата в оригиналната им опаковка или в запечатан контейнер. Съхранявайте ги на средния или долния рафт, с върха надолу. Това ще запази жълтъка в идеална позиция в средата и ще предотврати падането на белтъка надолу и развалянето му.
Складирайте суровите меса в затворени контейнери и ги поставете на долния рафт. Поставете абсорбиращи подложки отдолу, за да улавяте течностите и да предотвратявате развитието на бактерии.
Поставете рибата в плитък съд и я покрийте с лед. В идеалния случай сменяйте леда всеки ден, за да запазите рибата свежа възможно най-дълго.
Складирайте млечните продукти на горния рафт, където температурата е стабилна. Съхранявайте твърдото сирене под капак или във восъчна хартия. Във фолиото то бързо би мухлясало. Оставете неотвореното кисело мляко в оригиналната му опаковка. След като го отворите, го прехвърлете в стъклен или пластмасов съд с плътно прилепващ капак, за да предотвратите появата на бактерии.
Опаковайте пресни билки във влажна хартиена кърпа и ги поставете в найлонов плик в хладилника.
Складирайте гъбите в хладилника на не повече от два слоя в дишащ съд в хладилника. Не ги мийте, преди да ги съхранявате в хладилника, за да ги предпазите от разваляне.
Складирайте остатъците от храна и отворените консерви в затворени контейнери на средни рафтове.
Цялата диня може да се съхранява на стайна температура, ако планирате да я изядете в рамките на 1-2 седмици. Приберете я в хладилник, за да удължите срока ѝ на годност до 2-3 седмици. Съхранявайте нарязаната диня в хладилника в херметически затворен контейнер или добре увита в найлоново фолио.
Оставете маслото в оригиналната му опаковка до отварянето му. Поставете разопакованото масло в съд за масло или го увийте във фолио и го поставете в херметически затворен контейнер.
Съвет от Bonami: Можете също така да съхранявате сушени плодове и ядки в хладилника, за да удължите тяхната свежест. Съхранявайте и двете в херметически затворен контейнер, за да избегнете поемането на влага и миризми от други храни. Пластмасовите или стъклените контейнери с плътно прилепващи капаци или торбичките с цип са чудесна опция.
Една от основните стъпки при съхранението на храна е да се снабдите с подходящите кутии и контейнери.
Правилното съхраняване на храна има смисъл. То удължава свежестта и запазва отличния вкус.
Фризерът е идеалното място за съхранение на храна, която няма да изядете веднага. Важно е да опаковате добре всички храни, за да избегнете замърсяване. По-долу са дадени няколко съвета как да съхранявате правилно и безопасно храната във фризера.
Замразявайте супи, бульони и сосове в тавички за кубчета лед или в по-малки съдове. След като бъдат замразени, можете да ги прехвърлите в торбички за замразяване, което спестява място.
Опаковайте добре месото и рибата във фолио или вакуумни торбички, за да намалите до минимум риска от замърсяване.
Плодовете, съхранявани във фризера, са чудесни за приготвяне на смутита. Избирайте обаче зрели, а не презрели плодове. Ягодоплодните плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини, както и ананас, манго и папая са подходящи за замразяване. Прасковите и кайсиите трябва да се бланшират преди замразяване.
Замразявайте хляб и други печива възможно най-скоро след закупуването или изпичането им, за да запазите свежестта им. Те могат да бъдат нарязани на филийки преди замразяване за по-лесна употреба.
Билките могат да бъдат нарязани и замразени в формички за лед с малко вода или олио.
Съвет от Bonami: Бланширайте зеленчуците, преди да ги замразите. Така ще спрете ензимите, които водят до загуба на цвят, вкус и текстура. Потопете зеленчуците за кратко във вряща вода и след това веднага ги охладете в студена вода.
Съхраняването на храната в килера може да изглежда като трудна задача. В края на краищата там има различни видове храни и за всяка от тях важат различни правила. Но истината е, че съхраняването на храна в килера не е трудно. Ще искате да използвате колкото се може повече контейнери, както пластмасови, така и стъклени, но е важно те да се затварят добре, за да се предпазите от потенциални вредители.
Складирайте картофите, лука и чесъна на хладно и сухо място. Никога не ги съхранявайте заедно, тъй като лукът предизвиква покълване на картофите.
Складирайте бананите в килера, а не в хладилника. За да забавите узряването им, отделете бананите от общата им дръжка и ги увийте дръжките с фолио. Дръжте ги далеч от ябълки, круши и лук, тъй като те ускоряват зреенето.
Складирайте сухи и насипни храни, ядки и сушени плодове в затворени контейнери или торбички, за да ги предпазите от влага и вредители. Съхранявайте брашното далеч от пряка слънчева светлина, за да предотвратите гранясването му.
Складирайте хляба в кутии за хляб или торби за хляб, за да го запазите свеж по-дълго време.
Складирайте олиото и оцета на тъмно и хладно място, далеч от прозорец, за да удължите срока им на годност и да запазите вкуса им.
Складирайте подправките и билките в стъклени или пластмасови буркани, за да запазите аромата и вкуса им възможно най-дълго.
Складирайте консервите на хладно и сухо място. Редовно проверявайте сроковете на годност и изхвърляйте консервите с изтекъл такъв.
Как да съхранявате храна в килера? Достатъчно буркани, кутии и подправки са от съществено значение.
Съхранявайте подправките и билките в стъклени или пластмасови буркани.
Винаги съхранявайте лука отделно. Той ускорява покълването на картофите.