Картофена салата, пресни билки, зеленчуци и ароматни сирена. Хладилникът за празниците се пука по шевовете, а вие се чудите къде да сложите всичко?
Как да сме сигурни, че десертите няма да миришат на бекон и че месец след месец няма да извадим от долното чекмедже неприятен на вид предмет?
Подреждането на храната в хладилника може да е трудна задача, но с подходящите помощници ще се справите. Ще ви покажем нашите любими стилни буркани, бутилки и практични приспособления, които ще направят ежедневието ви многократно по-лесно.
Първо изключете хладилника от контакта и поставете кърпа под него, в случай че ледът се разтопи. След това извадете всички храни от хладилника и изхвърлете тези, които са развалени или с изтекъл срок на годност. Пригответе кофа със сапунена вода или оцет и кърпа. Извадете всички чекмеджета и рафтове и ги измийте в мивката. След това почистете вътрешността на хладилника със сапунена вода. Накрая подсушете с кърпа, за да предотвратите образуването на лед. Накрая върнете храната в хладилника, като следвате съветите, споменати в тази статия.
Помислете за пространството във вратата на хладилника. Добра идея е да поставите млякото, соковете, минералната вода и алкохол - бира и бяло вино, в най-долната част.
Малко по-нагоре могат да бъдат разположени отворените консерви и конфитюрите. Тук можете да съхранявате също кетчуп и горчица и други сосове. Яйцата и маслото също са идеални за вратата. Не поставяйте яйцата в хладилника в хартиена опаковка, тъй като рискувате да пренесете различни бактерии. Прехвърлете ги в контейнери за яйца, за предпочитане с горната част надолу.
Опаковайте и датирайте правилно всички храни. Опитайте се да замразите храната възможно най-бързо, тъй като тя ще запази по-добре качеството и текстурата си. Никога не замразявайте зеленолистни зеленчуци, пържени храни, майонеза, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода.
Оставете готовата храна да се охлади преди да я поставите в хладилника. Разделете храната на по-малки порции за по-бързо охлаждане и по-лесно претопляне. При претопляне се уверете, че температурата на храната достига поне 75 °C.