Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Бърз и много лесен ябълков пай с канела и ядки

Най-хубавият есенен аромат е този на печени ябълки с канела. Комбинацията от ябълки, канела и орехи е невероятна, но не е задължително да е само в ябълковия пай. Със сигурност ще харесате този лесен за приготвяне есенен пай.

Какво ви е необходимо?

  • 70 г масло със стайна температура
  • 70 г фина тръстикова захар
  • 1 яйце също със стайна температура
  • 250 г ябълки (обелени, почистени от сърцевината и разполовени)
  • 130 г обикновено брашно - може и брашно от лимец
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка канела
  • 1/4 чаена лъжичка сол
  • 60 мл пълномаслено мляко
  • няколко капки екстракт от ванилия
  • 50 г нарязани орехи
  • 2 супени лъжици тръстикова захар

За поръсване и украса

  • 100 г заквасена сметана
  • 1/4 чаена лъжичка канела
  • 1 супена лъжица тръстикова захар
Не забравяйте маслото и брашното, които ще използвате за намазване и подреждане на формата.

Как да приготвите ябълков пай?

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе форма с размер около 15-20 см. Застелете дъното и стените с хартия за печене.
  2. Поставете маслото и захарта в купа и разбивайте в продължение на поне три минути. При нас се получи добре, когато смляхме тръстиковата захар, тя се разбива по-добре с маслото. След това добавете яйцето и разбивайте, докато яйцето се разбие идеално.
  3. Разрежете ябълките на половина. Оставете половината ябълки настрана (нарязани на тънки резени), а останалите настържете на едро.
  4. Пресейте брашното, бакпулвера, канелата и солта в нова купа. Разбъркайте всичко добре.
  5. Тогава добавете сухите съставки и млякото последователно към разбитите масло, захар и яйце. Накрая с помощта на шпатула включете семената от ванилия и настърганите ябълки.
  6. Изсипете тестото във формата за торта. Отгоре наредете резени от половин ябълка, поръсете с нарязани орехи, полейте с кленов сироп и поръсете с тръстикова захар.
  7. Печете в продължение на 30 - 40 минути на 170 градуса, докато стане красиво златист. Проверете с шишче, за да се уверите, че е напълно изпечен.
Хрупкавият печен ябълков пай ще ароматизира кухнята ви с канела.

Хрупкавият печен ябълков пай ще ароматизира кухнята ви с канела.

Често задавани въпроси

Какви плодове да използвате вместо ябълки?

Опитайте с круши, сливи или други костилкови плодове. Сливите и маковото семе са чудесна комбинация.

Каква е оптималната температура за печене на сладкиши?

Оптималната температура за печене на сладкиши обикновено е между 160 °C и 180 °C. Тази температура е идеална, за да се гарантира, че тестото на сладкиша е крехко и пълнежът е изпечен перфектно, без да се допусне изгаряне на сладкиша. При по-сложни рецепти или по-големи сладкиши температурата може да варира леко, затова е важно да се следват инструкциите в конкретната рецепта.

Как да разбера дали сладкишът е изпечен напълно?

Паят е изпечен, когато коричката му придобие златистокафяв цвят, а пълнежът започне леко да бълбука. За по-твърди пълнежи можете да използвате теста с шишче - ако го извадите чисто, паят е готов. Плънката трябва да запази формата си, след като се охлади.