Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | 15% намаление с код BF15 →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Великден

Подгответе се за Великден с нас. Имаме много великденски декорации и аксесоари за дома, които ще направят дома ви по-красив. Има и проекти "Направи си сам" за великденски творения и съвети за необичайни лакомства, които нашите баби са приготвяли по време на Великден.

Великденски празници

Великден е един от най-популярните празници през годината. Присъединете се към нас, за да си припомните великденските традиции и обичаи и да се вдъхновите за украсата на дома си. Освен това вижте и на коя дата се пада Великден тази година, какви традиционни храни да приготвите и как се празнува на други места по света.

Кога е Великден?

Датата на Великден е променлива. Той се отбелязва в първата неделя след първото пълнолуние след първия ден на пролетта. Великден тази година ще бъде на 5 май и този ден, заедно с Разпети петък (3 май), е официален празник.

История и символи на Великден

Въпреки че Великден се свързва най-вече с отбелязването на разпятието и възкресението на Исус Христос, произходът му е много преди това събитие. Първоначално той е езически празник на възраждането на природата след зимата. Евреите от своя страна празнуват по това време празника на освобождението, наречен Пасха. По време на този празник те отбелязват освобождаването на израилтяните от египетско робство.

Великден и неговото значение

Как християните празнуват Великден? Така наречената Страстна седмица започва на Цветница и завършва на Великден.
  • Палмовата неделя включва благославяне на цъфналите клонки на върбата, символизиращи палмовите листа, с които хората посрещат Исус. Смята се, че след освещаването имат защитна сила.
  • Велики понеделник е почивен ден и не трябва да се работи.
  • Велики вторник е запазен за почистване. Домакинята почиства цялата къща, като изчиства паяжините и праха.
  • Велика сряда е посветена на предателството на Исус от Юда. На този ден комините се почистват от сажди, за да се прогонят злите духове от къщата.
  • Велики четвъртък е денят на последната вечеря на Исус. Казва се, че на Велики четвъртък трябва да се яде храна, приготвена от зелени съставки, за да се запази тялото здраво през цялата година.
  • Разпети петък, денят, в който Исус е осъден. Според легендите се отварят планини, които крият съкровища. Забранявало се също така да се взема назаем каквото и да било, за да не се донесе лош късмет в къщата.
  • Велика събота се отбелязва с подготовката за празника Великден. Приготвят се ястия, козунаци и се боядисват яйца.
  • Великденската неделя е най-големият християнски празник. Това е денят на възкресението на Исус. В църквата се благославя храната, например печено агне или сладкиш.
  • Светли понеделник дава началото на Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Великденски традиции и обичаи

Една от най-популярните великденски традиции е боядисването на великденски яйца. Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце винаги е червено - символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.

Към Великден спада и печенето на великденски агнета и козунаци. Козунакът представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос и се наложил като част от традицията, както и боядисаните в червено яйца.

Символи на Великден

  • Яйцата - символизират плодородието и новия живот.
  • Агне - в християнството то е символ на Исус Христос, защото според вярата той е агнето, пожертвано за спасението на света.
  • Заекът - типичен символ на езическите празници на пролетта. Той символизира пролетта, топлината, слънцето и новия живот.
  • Кръстът - е един от най-важните символи, най-вече защото Исус е бил осъден на смърт чрез разпъване на кръст.

Как се празнува Великден по света

Великден в Англия
На трапезата преобладава печено агнешко, поднесено със сладки картофи и млади пролетни зеленчуци. Яйцата обикновено са шоколадови. Великденският заек ги крие в къщата и градината, за да ги намерят децата.
Великден в Полша
Вярващите семейства отиват заедно на църква на Бяла събота, където благославят храната си и я изяждат в неделя сутринта. Обикновено носят бяла наденица, яйца, хрян, хляб със сол и черен пипер. На Велики понеделник момчетата се опитват да намокрят момичетата с кофи вода, за да се оженят в рамките на годината.
Великден в Испания
В Испания Великден е по-важен от Коледа. Улиците са пълни с хора облечени с наметала със заострени качулки, наречени "nazarenos", някои от които носят метални вериги като символ на покаянието. Обичайните великденски ястия включват солен "венец" от тесто с мая Roscón de Pascua.

Съвети за великденски картички

Коледа и Великден са единствените два празника в годината, когато се изпращат картички с пожелания. Но какъв е смисълът да се повтарят и повтарят отново и отново? Имаме няколко съвета за вас:
Направете своя Великден красив,
Насладете се на слънчевата светлина
и щастието ви очаква на всяка крачка,
не само за празниците, но и за останалата част от годината.
Красиво боядисани яйца
направени с чиста любов
имам за вас за Великден,
и ви ги изпращам с голяма целувка.
Насладете се на Великден,
приятелите ви пожелават щастлив Великден,
и много ви обичат.
Един заек дойде до къщата ми.
Той остави пакет за теб.
В него има много шоколад.
Не се колебай, той е точно тук.

Великденска храна

Всеки е запознат с традиционните великденски ястия като яйца, печено агнешко и козунаци. Ще опитате ли някои по-малко известни ястия тази година?

  • "Klobásníky" - в миналото колбас, увит и изпечен в тесто. По-късно вместо колбаси се е използвала кайма. Подходящо е бутер тесто.
  • Птици от бутер тесто - първо тестото се разточва на тънки рула, които се завързват на възел, по-дългата част се сплесква и се украсява със стафиди. Тестото трябва да има формата на птица, като частта със стафидите представлява главата ѝ.