Защо галетът е чудесно ястие? Защото е сезонно! Малко коригираме плънката, решаваме дали искаме солен или сладък вариант и много бързо имаме супер основно ястие или десерт.
По-надолу ще намерите рецепта за тесто, което е много лесно за приготвяне, а когато се изпече, е идеално хрупкаво. Можете да избирате от 4 различни варианта - 2 солени и 2 сладки, като и четирите са много вкусни.
Смесете брашното, солта и маслото, за да получите трошлива смес, като можете да направите тази стъпка на ръка, с миксер или в кухненски робот. Добавете водата и киселото мляко и замесете тестото. Прехвърлете тестото върху чиста повърхност и го разделете на 4 равни части. Оформете всяка част на диск, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да почине за половин час в хладилника.
Пълнеж 1:
Приготвяне на пълнеж 2:
Приготвяне на пълнеж 3:
Приготвяне на пълнеж 4:
Докато тестото почива, пригответе пълнежа.
Нарежете крушите на тънки филийки. Отцедете черешите от компота и ги смесете в купа със захарта, нишестето, сока и лимоновата кора. Разрежете доматите на половина, а гъбите нарежете на тънки филийки.
Разточете тестото на кръг върху хартия за печене, като дебелината му не трябва да е повече от половин сантиметър. Не се притеснявайте, ако не е идеално правилен кръг, защото галетата трябва да има рустикален вид. Разпределете върху тестото сладкото/маскарпонето/фетата/басемовото песто, в зависимост от това каква галета приготвяте, като оставите 2-3 сантиметра от ръба празни. Поставете нарязаните круши върху сладкото и ги поръсете със счукани орехи. Разпределете черешите върху маскарпонето. Подредете нарязаните чери домати върху натрошената фета, а върху босилека поставете нарязаните гъби.
Сгънете краищата на тестото навътре, т.е. леко над плънката, за да им придадете характерния полузатворен вид. Намажете ръба на тестото с разбито яйце.
Прехвърлете в тавичка за печене и печете около 40 минути, т.е. докато тестото придобие приятен златист цвят. Извадете от фурната и оставете галетата за 5 минути да почине, нарежете я и сервирайте.
Добър апетит!