Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | Всеки ден нови топ намаления →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Рецепта за галет по 4 начина

Vedran Bošković
Vedran Bošković
Seasoned with Love

Защо галетът е чудесно ястие? Защото е сезонно! Малко коригираме плънката, решаваме дали искаме солен или сладък вариант и много бързо имаме супер основно ястие или десерт.

По-надолу ще намерите рецепта за тесто, което е много лесно за приготвяне, а когато се изпече, е идеално хрупкаво. Можете да избирате от 4 различни варианта - 2 солени и 2 сладки, като и четирите са много вкусни.

Тесто - съставки и приготвяне

  • 800 г гладко брашно
  • 480 г масло
  • 240 мл вода
  • 240 мл кисело мляко
  • 2 чаени лъжички сол

Смесете брашното, солта и маслото, за да получите трошлива смес, като можете да направите тази стъпка на ръка, с миксер или в кухненски робот. Добавете водата и киселото мляко и замесете тестото. Прехвърлете тестото върху чиста повърхност и го разделете на 4 равни части. Оформете всяка част на диск, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да почине за половин час в хладилника.

Съставки за пълнежа

Пълнеж 1:

  • 3 круши
  • 4 супени лъжици сладко от боровинки
  • 50 г орехови ядки
  • Захар

Приготвяне на пълнеж 2:

  • 100 г маскарпоне
  • 200 г череши от компот
  • 1 супена лъжица нишесте
  • кората на 1 лимон
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 супени лъжици захар
  • бадемови листа

Приготвяне на пълнеж 3:

  • 200 г сирене фета
  • 150 г чери домати (различни цветове)
  • Сол и черен пипер
  • Сол
  • Свеж босилек

Приготвяне на пълнеж 4:

  • 4 супени лъжици песто от босилек
  • 150 г кафяви гъби
  • Сол и черен пипер
  • Сусам
  • Свежа мащерка

Приготвяне на пълнежа

Докато тестото почива, пригответе пълнежа.

Нарежете крушите на тънки филийки. Отцедете черешите от компота и ги смесете в купа със захарта, нишестето, сока и лимоновата кора. Разрежете доматите на половина, а гъбите нарежете на тънки филийки.

Разточете тестото на кръг върху хартия за печене, като дебелината му не трябва да е повече от половин сантиметър. Не се притеснявайте, ако не е идеално правилен кръг, защото галетата трябва да има рустикален вид. Разпределете върху тестото сладкото/маскарпонето/фетата/басемовото песто, в зависимост от това каква галета приготвяте, като оставите 2-3 сантиметра от ръба празни. Поставете нарязаните круши върху сладкото и ги поръсете със счукани орехи. Разпределете черешите върху маскарпонето. Подредете нарязаните чери домати върху натрошената фета, а върху босилека поставете нарязаните гъби.

Сгънете краищата на тестото навътре, т.е. леко над плънката, за да им придадете характерния полузатворен вид. Намажете ръба на тестото с разбито яйце.

Прехвърлете в тавичка за печене и печете около 40 минути, т.е. докато тестото придобие приятен златист цвят. Извадете от фурната и оставете галетата за 5 минути да почине, нарежете я и сервирайте.

Добър апетит!