Доброто вино е благословия. Затова към него трябва да се отнасяме подобаващо. Не е необходимо да сте винопроизводител или сомелиер, за да го оцените с всичките си сетива. Вкусовете и ароматите могат да бъдат подчертани и чрез подходящо сервиране. Просто спазвайте няколко правила.
Прочетете съветите ни за това какви чаши за вино да изберете и какви са най-добрите температури на сервиране.Няма мода. За всички чаши за вино най-подходящи са тези, които са изработени от висококачествено прозрачно стъкло. Тези чаши ще ви позволят да разпознаете широката гама от нюанси, които виното може да предложи.
Колкото по-тънко е стъклото, толкова по-добре. Като въртите виното в тънкостенна чаша, можете да оцените по-добре неговия вискозитет.
Така че не се колебайте да посегнете към по-обемни чаши за вино. Те не само ще са по-удобни за пиене на два децилитра и за въртене на виното, но и ароматът няма да излезе толкова бързо.
Чашите за бяло вино трябва да имат форма на лале. Следователно тялото е луковично и леко затворено към ръба. По този начин ароматът на виното ще се запази по-дълго в чашата.
Но колкото по-ароматно и тежко е бялото вино, толкова по-отворена може да бъде чашата.
И тъй като белите вина се сервират студени, дръжте чашата за дръжката възможно най-ниско.
Вината розе можем да сервираме и в чаши с форма на лале.Чашите за червено вино са балоновидни по много практична причина. Това е така, защото достатъчното пространство е от съществено значение, за да се проявят вкусовете и ароматите. Ето защо нивото, което виното развива след наливане, трябва да е широко, особено за ароматните сортове.
И тъй като червеното вино не трябва да се сервира студено, стеблото на чашата за червено вино обикновено е по-късо. Въпреки че можем да държим чашата за червено вино с до три пръста в горната част на стеблото, дори и така да не докосваме чашата.
А колко да налеем в чашата? Просто я напълнете до една трета, за да можем лесно да завъртим виното.Искрящите вина се наслаждават най-добре в чаша с форма на флейта. В тясната чаша както пенливостта на виното, така и пяната от наливането ще изпъкнат перфектно.
За десертни вина с високо алкохолно съдържание са подходящи малки чаши с тесни ръбове, от които ароматите не се отделят толкова бързо.
Ароматът на вината може да бъде компрометиран от неподходяща температура на сервиране. Червените вина трябва да се охлаждат в хладилника за около 20 минути преди сервиране. Тъй като белите вина се сервират студени, охлаждайте ги предварително.
Не разполагате с коркова тапа под ръка? Ученическа грешка. Вероятно не ви остава нищо друго, освен да импровизирате. И за съжаление, рискувате да развалите виното.
Като коркова тапа можете да използвате по подобен начин например дълъг ключ, който пробивате диагонално в тапата и издърпвате тапата със силно издърпване.
Алтернативно можем да използваме запалка, за да нагреем гърлото на бутилката под тапата, докато промяната в температурата създаде силно налягане в бутилката, което да изтласка тапата. Необходимо е обаче бутилката да се нагрява в продължение на поне 3 минути. Все пак се пазете от изгаряния, причинени от самата запалка или от горещото стъкло.
Ако искате да съхранявате вино у дома, дори за няколко месеца, погрижете се за него по подходящ начин. То ще ви се отблагодари с отличен вкус.
И не се притеснявайте, не е нужно веднага да се сдобивате с изба за вино. Винената изба е особено подходяща за много добри вина с потенциал за архивиране.
За обикновените вина ще са достатъчни няколко основни правила.