Bonami адвент календар | Открийте днешната отстъпка →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Чаши за вино: В какво да сервирате бяло, червено и пенливо вино

Доброто вино е благословия. Затова към него трябва да се отнасяме подобаващо. Не е необходимо да сте винопроизводител или сомелиер, за да го оцените с всичките си сетива. Вкусовете и ароматите могат да бъдат подчертани и чрез подходящо сервиране. Просто спазвайте няколко правила.

Прочетете съветите ни за това какви чаши за вино да изберете и какви са най-добрите температури на сервиране.

Чаши за вино

Няма мода. За всички чаши за вино най-подходящи са тези, които са изработени от висококачествено прозрачно стъкло. Тези чаши ще ви позволят да разпознаете широката гама от нюанси, които виното може да предложи.

Колкото по-тънко е стъклото, толкова по-добре. Като въртите виното в тънкостенна чаша, можете да оцените по-добре неговия вискозитет.

Така че не се колебайте да посегнете към по-обемни чаши за вино. Те не само ще са по-удобни за пиене на два децилитра и за въртене на виното, но и ароматът няма да излезе толкова бързо.

 

 

Чаши за бяло вино

Чашите за бяло вино трябва да имат форма на лале. Следователно тялото е луковично и леко затворено към ръба. По този начин ароматът на виното ще се запази по-дълго в чашата.

Но колкото по-ароматно и тежко е бялото вино, толкова по-отворена може да бъде чашата.

И тъй като белите вина се сервират студени, дръжте чашата за дръжката възможно най-ниско.

Вината розе можем да сервираме и в чаши с форма на лале.

 

 

Чаши за червено вино

Чашите за червено вино са балоновидни по много практична причина. Това е така, защото достатъчното пространство е от съществено значение, за да се проявят вкусовете и ароматите. Ето защо нивото, което виното развива след наливане, трябва да е широко, особено за ароматните сортове.

И тъй като червеното вино не трябва да се сервира студено, стеблото на чашата за червено вино обикновено е по-късо. Въпреки че можем да държим чашата за червено вино с до три пръста в горната част на стеблото, дори и така да не докосваме чашата.

А колко да налеем в чашата? Просто я напълнете до една трета, за да можем лесно да завъртим виното.

 

 

Чаши за шампанско и десертни вина

Искрящите вина се наслаждават най-добре в чаша с форма на флейта. В тясната чаша както пенливостта на виното, така и пяната от наливането ще изпъкнат перфектно.

За десертни вина с високо алкохолно съдържание са подходящи малки чаши с тесни ръбове, от които ароматите не се отделят толкова бързо.

 

 

Температура на сервиране

Ароматът на вината може да бъде компрометиран от неподходяща температура на сервиране. Червените вина трябва да се охлаждат в хладилника за около 20 минути преди сервиране. Тъй като белите вина се сервират студени, охлаждайте ги предварително.

  • Млади и леки бели вина 7-10 °C
  • Отлежали, плътни и зрели бели вина 10-12 °C
  • Леки и млади червени вина 14-16 °C
  • Отлежали, плътни и тежки червени вина 16-18 °C
  • Напълно отлежали червени вина 18-20 °C
  • Млади и плодови вина розе 8-10 °C
  • Отлежали и ароматни вина розе 10-12 °C
  • Пенливи вина 5-7 °C
  • Пенливи вина 8 -10 °C
  • Ликьорни вина 6-8 °C

 

 

Как да отваряте вино с коркоприемник като професионалист

  • Отстранете фолиото.
  • Завийте бавно корковата тапа в тапата. Внимавайте да не завиете през тапата. Така ще замърсите виното.
  • Завийте корковата тапа така, че един до един и половина оборота на спиралата да останат над тапата.
  • Стиснете дръжките на корковата тапа, така че тапата да излезе почти докрай.
  • След това бавно изкарайте тапата с пръсти.
  • Ако сте спазили правилно стъпките, при отварянето на бутилката няма да чуете онова "поп", което показва, че сте шокирали виното с рязка промяна в налягането.

Как да отваряте вино без коркоприемник (определено не като професионалист)

Не разполагате с коркова тапа под ръка? Ученическа грешка. Вероятно не ви остава нищо друго, освен да импровизирате. И за съжаление, рискувате да развалите виното.

Като коркова тапа можете да използвате по подобен начин например дълъг ключ, който пробивате диагонално в тапата и издърпвате тапата със силно издърпване.

Алтернативно можем да използваме запалка, за да нагреем гърлото на бутилката под тапата, докато промяната в температурата създаде силно налягане в бутилката, което да изтласка тапата. Необходимо е обаче бутилката да се нагрява в продължение на поне 3 минути. Все пак се пазете от изгаряния, причинени от самата запалка или от горещото стъкло.

 

 

Колко време ще издържи виното отворено

Виното е най-добре да се ползва в деня, в който сте отворили бутилката. То няма да се развали на следващия ден, но вкусът му определено ще е различен. Това отново зависи от вида на виното. Но не съществува риск от разхищение. Използвайте недопитото вино за готвене.

  • Можете да пиете пенливото вино след запечатването му с тапа още на втория или най-много на третия ден.
  • Розовото вино, запечатано с тапа и съхранявано в хладилник, може да се пие на петия или дори на седмия ден след отварянето му.
  • Бяло вино с коркова тапа, съхранявано в хладилник, може да се използва в продължение на 3 до 5 дни.
  • Червеното вино, съхранявано на тъмно място с коркова тапа, ще запази вкуса си в продължение на 3 до 5 дни.

 

 

Как да съхраняваме вино

Ако искате да съхранявате вино у дома, дори за няколко месеца, погрижете се за него по подходящ начин. То ще ви се отблагодари с отличен вкус.

И не се притеснявайте, не е нужно веднага да се сдобивате с изба за вино. Винената изба е особено подходяща за много добри вина с потенциал за архивиране.

За обикновените вина ще са достатъчни няколко основни правила.

  • . Съхранявайте бутилките с вино хоризонтално. Корковата тапа трябва да е в контакт с виното. Това ще я предпази от изсъхване, което ще позволи на въздуха да навлезе в бутилката и да развали виното.
  • Не излагайте виното на пряка светлина. Тъмнината е за предпочитане.
  • Уверете се, че бутилките с вино не са изложени на удари.
  • Стайната температура за съхранение на виното трябва да бъде около 7 до 16°C.
  • Температури над 20 °C водят до по-бързо стареене на виното, застояване на букета и омаломощаване на вкуса.
  • Влажността на въздуха за съхранение трябва да бъде около 65%.