Коледните сладки често се пекат няколко седмици предварително, за да бъдат подготвени за празниците. Ето защо правилното съхранение играе жизненоважна роля за запазване на свежестта, текстурата и вкуса на сладкишите.
Различните видове обаче се нуждаят от различни условия, за да останат свежи възможно най-дълго време. Това, което често се забравя, е, че дори малък детайл, като например видът на контейнера или методът на съхранение, може да повлияе на резултата.
Това ръководство ще ви покаже как да избегнете грешките и да запазите празничните сладкиши в най-добрия им вид.
Захарта, която трябва да се разшири и омекоти, ще се възползва от влажността. Затова хартиените кутии, подплатени със салфетка, са идеални.
Те са особено подходящи за съхраняване на меденки, джинджифилови сладки и вече залепени бонбони. Меденките могат да се съхраняват и в керамичен съд.
Складирайте ги в хладно и тъмно помещение или на балкона. Пазете ги обаче от температурни колебания, това не предвещава нищо добро за бонбоните.
Съвети: Печете в последния момент? За да помогнете на меденките да омекнат по-бързо, добавете в кутията нарязана ябълка. Тя обаче не трябва да докосва бонбоните.
Захарта, която е по-податлива на влага и температурни промени, в идеалния случай трябва да се съхранява в пластмасови съдове, постлани със салфетки.
Кракерите и други сухи сладки трябва да се съхраняват в буркани в хладно и тъмно помещение - например коридор, килер или веранда, за да останат хрупкави.
Складирайте захарните бисквити с пълнеж от маслен крем в хладилника в идеално затворени пластмасови кутии, за да не се размекнат и да не поемат миризми от други храни.
Суровите сладкиши често са по-чувствителни по отношение на съхранението, тъй като могат да съдържат сурови съставки, кремове или други влажни съставки. Затова ги съхранявайте във въздухонепроницаем контейнер, облицован с алуминиево фолио.
Складирайте ги за предпочитане в хладилник. Суровите сладкиши обикновено имат по-кратък срок на годност от изпечените. Опитайте се да ги консумирате в рамките на няколко дни до седмица, в зависимост от използваните съставки.
Това съхранение е подходящо например за сухи плодови топчета, шоколадови трюфели и т.н.
Съвети: Няколко капки алкохол ще подпомогнат съхранението и ще осигурят на суровите сладки по-дълъг срок на годност.
Сухи сладкиши: Те могат да издържат до един месец, ако се съхраняват правилно.
Захарни бисквити с пълнеж или крем: Обикновено издържат 3-7 дни в хладилника.
Замразени бонбони: Могат да издържат до 6 месеца във фризера, без да губят качеството си.
Съхраняването на сладкиши в апартамента в твърде топла среда може да доведе до бързото им разваляне, затова е важно да намерите хладно място. Недостатъчно затворените контейнери от своя страна водят до втвърдяване на бонбоните и загуба на тяхната мекота. А ако съхранявате заедно различни силно ароматизирани видове, съществува риск от смесване на аромати и вкусове. Затова използвайте различна кутия или контейнер за всеки вид.