Black Friday | До 60% отстъпка за 40 000+ артикула →
Black Friday | 15% намаление с код BF15 →
20 Лв за ВасРегистрацияВходКошницаMenu

Рецепта: Коледен мраморен кекс

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Тази рецепта, която показва страстната връзка между шоколад, ванилов крем и мариновани вишни, е подготвена от Матея Делакорда, която публикува своите рецепти и в кулинарния блог Odprta kuhinja.

Необходими са ви:

Крем пълнеж:

  • 200 г маскарпоне
  • 35 г пудра захар
  • 10 г захар с бурбонска ванилия
  • 1 чаена лъжичка царевично нишесте (или ванилов пудинг на прах)
  • 1 яйце
  • сока и кората на ½ лимон

Тесто:

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 10 г захар с бурбонска ванилия
  • 70 г олио
  • 150 г заквасена сметана
  • 225 г бяло брашно от спелта
  • 7 г бакпулвер
  • 1 с.л. тъмно какао

Допълнително:

  • 200 г вишни
  • 200 г шоколад (по избор)

Приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 190 °C и намажете с мазнина формата за кекс. Пресейте брашното и бакпулвера заедно.

  2. На първо място направете кремовия пълнеж: смесете всички съставки заедно с помощта на бъркалка.

  3. За сместа: разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар с електрически миксер, докато обемът им се утрои.

  4. Преместете миксера на средна скорост и постепенно добавете заквасената сметана и олиото.

  5. Прибавете брашното към яйчената смес. Може да се направи на ръка или с миксера на ниска скорост. Накрая разбъркайте със силиконова шпатула, за да уловите наистина всичко, което се е натрупало по дъното и стените на купата.

  1. Половината от сместа поставете в друга купа. Добавете какаото към едната половина и разбъркайте на ръка.

  2. Изсипете тестото във формата: първо половината от какаовата, след това половината от светлата. Изсипете кремообразния пълнеж по средата. Той ще потъне малко, тъй като е по-гъст от тестото. Поръсете с половината от вишните (можете просто да ги потупате малко с пръсти) и покрийте с останалата част от какаовото тесто. Поръсете отново вишните отгоре и завършете със светлото тесто.

  3. Почукайте тавата срещу масата, за да се разстели сладкишът, и поставете във фурната за около 50-55 минути.

  4. Когато сладкишът се изпече, извадете го от фурната и изчакайте 10 минути, след което го извадете върху решетка, за да се охлади.

Съвети за сервиране: По желание преди сервиране сладкишът може да се залее с разтопен шоколад и да се поръси със захаросани вишни или други захаросани плодове.

Всичко за празнично сервиране